Guidningar och entré

Linné under trädetUnder 2021 är det frivillig entré i Linnés Råshult.

 Förbokade guidningar för allmänheten 95 kr/person, vid andra tillfällen än de öppna guidningarna, hör av er så se vi om möjlighet finns !

 

Öppna guidningar; kl 10.00-10.45 och 14:00-14.45.

Öppna guidningar: 95:-/person, 

Barn och ungdom upp till 15 år gratis.


Maj : kl. 10.00:  Datum: 2, 9, 13, 14, 15, 16, 22, 23, 30,

         kl. 14.00: Datum: 2, 8, 9, 13, 14, 15, 16, 22, 23, 29, 30.

 

Juni: kl. 10.00:  Datum: 5, 6, 13, 20, 27.

         kl. 14.00: Datum: 5, 12, 

 

Juli och augusti kommer inom kort !

 

Midsommardagen 26/6: kl. 11, 13, 15, 17.

 

September: kl. 10.00: Datum: 5

                    kl. 14.00: Datum: 4, 5

 

Vid regn sitter vi i Linnéstugan.

 

Guidningarna pågår i ca 45-60 minuter.
Guidningarna bokas via telefon 0476-21318, eller e-post linnesrashult@almhult.se

Önskar du någon speciell guidning. Kontakta oss gärna för mer information.

I anslutning till entrén finns en mapp med karta över kulturreservatet

Linnés Råshult är öppet för besökare året runt, men utan den service som erbjuds ovan.

Specialguidningar

Här nedan presenteras ett antal specialguidningar, en del av dem kommer att finnas i vårt ordinarie programutbud. Det går också att beställa guidningar för företag och större sällskap. Kontakta oss per mail eller telefon.

MÖTEN MED MINNEN, riktat till människor som drabbats av någon form av demenssjukdom.
Alzheimerfonden genomför det landsomfattande projektet Möten med Minnen ett samarbete mellan Alzheimerfonden, Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. 
Syftet är att ge stimulans till personer med demensdiagnos och samtidigt förbättra deras livskvalitet. Grunden finns i ett prisbelönt program för alzheimersjuka som tagits fram vid MoMA, Museum of Modern Art i New York.
Utvärderingar av MoMA:s projekt visar att det gett mycket positiva effekter. Deltagarna har upplevt en kraftigt förbättrad självkänsla, vilket också bekräftas av anhöriga och vårdare.


Här i Råshult välkomnas deltagarna av Carl von Linné som tar dem med till den lilla Lustgården. Linné berätta om sin far Nils trädgård med de 300 rara örterna och hur dessa var placerad som en "middagsbjudning". Tillsammans med deltagarna skapas en föreställning där minnen väcks till liv och erfarenheter utbyts.

 

Guidningarna äger rum kl. 10.30 eller enligt överenskommelser. Förhandsbokning.

Pris: 110 kronor/person. Tid 60 minuter.


Följ med på en guidning med Carl von Linné 
I egen hög person guidar Carl von Linné Er runt i kulturreservatet. Du får en spännande och intressant guideföreställning där Linné visar Er trädgårdarna, Linnéstugan och sedan vandrar Du med honom ut i ängslandskapet. Linné beskriver miljön där han växt upp och Du möter också vetenskapsmannen som är nyfiken på allt i sin omgivning! En oförglömlig guidning väntar Er, där verklighet och skådespeleri smälter samman!

Pris: 95 kronor/person. Tid 45-60 minuter.

tallrik3.jpgTill bords med Linné, kaffe och småländsk ostkaka

I Linnéstugans stora sal dukas det upp. Vid ruggigt väder har vi satt fyr i den öppna spisen. Gästerna välkomnas av Linné i stugan och efter lite småprat sätter sig gästerna till bords. Under måltiden får gästerna lyssna till Linnés intressanta liv, vad han har uträttat för denna värld, vilka människor han mött och kärleken till sitt älskade Råshult. En föreställning som ger upphov till många glada skratt, intressanta samtal med gästerna och en fantastisk måltid i 1700-tals miljö!

 

Kl 15.00, tid ca 1,5 timme.

Förbokning, minst 4 personer och max 12 personer.  

Pris 225 kr/person.


Sagostund med Linné
Här får de mindre barnen möjlighet att lyssna till när Carl von Linné läser ur boken "Blomstergrisen" av Björn Bergenholtz. En underbar liten berättelse om Carl som barn och vad som händer när han skulle gå på upptäcktfärd med sin gris Lindbom. Med stor inlevelse och skådespeleri läser och berättar Linné om sin barndom, barnen får mäjlighet att ställa frågor och vem vet kanske ta Linné dem med runt på en vandring. För Linné tycker om att ha unga "studenter" runt sig och att inspirerar dem till att bli farvetna det vill säga nyfikna på allt i sin omgivning! För som Linné säger, är man inte farveten blir livet så oerhört tråkigt och tänk om man går miste om något spännande och intressant!

Pris: 40 kronor/person. Minst 10 barn. Tid ca 30-40 minuter. Var: Carls trädgård eller i Linnéstugan.

Specialguidning av kulturlandskapet
Reservatet består av 42 ha åker, äng och betesmark. Ett fantastiskt 1700-talslandskap har återskapats med en rik och sällsynt flora och fauna vilket gör Linnés Råshult till en värdefull kulturmiljö. Syftet är "att bevara och levnadsgöra de rumsliga strukturerna från Carl von Linnés födelseplats från tidigt 1700-tal". Grundtanken är att gården ska skötas så att besökaren kan få en bild av hur de olika markerna, landskapet och byggnaderna i stort såg ut under Linnés ungdomsår. Kulturlandskapets åkrar och ängar har varsamt restaurerats och åker och äng har återfått sina gamla placeringar enligt de kartmaterial och syneprotokoll som varit tillgängligt.

En av våra professionella guider tar Er med ut i detta vackra landskap, berätta om dess flora, fauna och hur åker och äng brukades under 1700-talet.

Pris: 95  kronor/person. Minst 10 personer. Tid ca 1 timme.

Om sättet att tillhopa gå  
Linnés egen sexualföreläsning. Föreläsningen är av intresse ur medicinhistorisk synpunkt och som unikt prov på sexualundervisning under 1700-talet. För sina studenter i Uppsala höll Carl von Linné sexualföreläsningar och nu har Du möjlighet att lyssna till när Linné berätta "om sättet att tillhopa gå, ett nöje för man och qwinna".

Pris: 95 :-kronor/person. Minst 10 personer. Tid ca 45 minuter.

Anton V Härder har sedan Linnéåret 2007 gjort över 1000 framträdande som Carl von Linné! Anton V Härder har sin bakgrund inom teater och revy och i kombination med hans goda kunskaper om Carl von Linné låter han verkligheten och skådespeleriet flyta samman. På ett lättsam, pedagogiskt och humoristiskt sätt lyfter han fram Linnés fantastiska liv!

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.